Blogg

Bokmässan, nazister och vikten att protestera

Efter lunch ögnar jag igenom TT-flödet. Något intressant för kultursidan? Då och då någon tv-nyhet eller kända namn som bestämt sig för att gå skilda vägar, dessa låter jag vara men ibland händer det, en nyhet om ett museum, en författare fängslad eller ett konstverk har sålts för en rekordsumma.

Nu ligger där överst en nyhet om Bokmässan. Gissa vad? Ja, ni har rätt. Fler nazister på ingång, nu är det Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) som ansökt om att få demonstrera på Avenyn under en av Bokmässans dagar. Slump? Självklart inte, dessa organisationer vet hur de ska väcka uppmärksamhet. De är mörkrets män som söker ljuset.

Polisen i Göteborg har tydligen inte gett definitivt besked, men menar att ”vi har yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Så länge man håller sig inom lagens ramar försöker vi underlätta så mycket som möjligt för att man ska få genomföra sin demonstration.”.

Jo. Även de som är emot demokrati har rätt att framföra den åsikten. Skulle de nå makten (NEJ!) hade givetvis just den fria rätten upphört omedelbart.

Det är sorgligt hur flertalet av artiklarna om Bokmässan handlar om dessa demokratifiender. De är små men får en uppmärksamhet som är betydligt större än deras storlek. NMR kommer inte att släppas in på mässgolvet, däremot kommer åter tidningen Nya tider att få en monter. Det är fel, hur kan ens någon som hotar och hetsar ges utrymme på ett golv som står för öppenhet, tolerans och frihet?

Redan efter förra årets Bokmässa bokade jag boende för att veta att jag fick plats i närheten av detta härligt sjudande mässgolv. Efter mässledningens besked att åter tillåta Nya tider har jag länge tvekat, är det verkligen rätt att delta i ett evenemang som låter dessa högerextrema röster höras? Jag har tagit del av flera argument för att närvara eller bojkotta, men till slut landat i beslutet att det rätta är att vara där och bli en röst i den stora mänskliga kör för de positiva värdena. Vi är fler. Och det måste vi visa.