Blogg

Ett modernt samhälle säger ja till mångfald

Har ni hört talas om den franske modeskaparen som tagit fram en ny baddräkt som täcker stor del av kvinnans kropp?Bodykini har hen döpt den till. Reaktioner har det blivit; folk har suckat, skrattat och applåderat… ja , alla former av reaktioner har hörts.

Nej, det gissar jag att ni inte har hört talas om eftersom jag just hittat på det själv. Däremot har ni med all säkerhet läst om en annan baddräkt för kvinnor. Burkini heter denna form av täckande badkläder, och den har väckt ett himla liv. Försvar och reflektioner, men allra mest högljudda har de som ropat på förbud varit. Som om det skulle hjälpa?

Därför blev jag glad när badhuset i Kristianstad för en tid sedan med tydlighet visade i ord och bild vilka baddräkter som är tillåtna. Betydligt vagare och svagare var grannkommunen Hässleholm där burkiniutlåningen till flickor stoppades när kritiken växte.

Min kollega Qaali Ali Shire på KB Mosaik uttryckte det väl när hon i en krönika resonerade kring vikten av tålamod och förståelse, att för de flesta människor är byte av kultur en process. Saker tar tid att förändra. Och vilka drabbas av förbudet? Lyssna till Qaali Ali Shire: ”Att några muslimska tonårsflickor inte kan delta i simundervisningen för att de inte har någon burkini är ett problem. Om de lär sig simma når de en frihet, lär de sig inte simma blir de begränsade.”

Anser de som ropar efter förbud att det handlar om kvinnoförtryck att stänga in kroppar av täckande kläder är det just dessa övergripande frågor som ska ställas och diskuteras. Men på en nivå som visar respekt. Risken är annars att effekten blir motsatt, att muslimska flickor och kvinnor inte ges den plats de har rätt till – oavsett klädsel.

För mig handlar inte burkinimotståndet om baddräkter, utan är en del av en ökad vardagsrasism. Genom att vägra människor att till exempel utöva sina vanor och klä sig efter vad deras tradition och religion säger – vilket inte på något vis är varken kriminellt eller olagligt – tillåter vi dem inte heller att vara fullödiga samhällsmedborgare. De ses inte som enskilda människor, utan som en obegriplig och hotfull massa. Något annat. Dom, inte vi.

I ett modernt samhälle är mångfald regeln, inte undantaget. I ett modernt samhälle råder tolerans och öppenhet. I ett modernt samhälle måste hänsyn visas alla människor, även om majoriteten är av annan åsikt.