Blogg

Facebook måste ta klimatfrågan på allvar

En kommentar från mig om kvinnors och journalisters utsatthet, utifrån det fruktansvärda mordet på Kim Wall, publicerades på Facebook. Snart handlade debatten om något helt annat. Gissa vad?

Här är ett utdrag av ett inlägg: ”Under sommarperioder går unga svenska kvinnor i superkort och utmanar. Riskexponeringen är hög och vi har många här i samhället som har en svag självkontroll. Flyktingtsunamin gav tydliga avtryck i tafsande och tydlingen finns här många som är av uppfattningen att det är bara att ta för sig.”
Avsändare: Bo Lundin.

Vilket sammanhang? Jo, som en av åsikterna på Kristianstadsbladets Facebook-sida, som en kommentar till min korta krönika tidigare i veckan om mordet på Kim Wall. Mitt ämne: kvinnors och journalisters utsatthet.
Denna artikel lades ut på Facebook och det dröjde inte länge förrän en och annan kommentar fanns att läsa. Dessa två är de första: …
”Sam Duncan: Journalister är inte en utsatt grupp.
Tisse T Lindbladh: Kan ju vara det men det är bara för deras alternativa sanningar…”
Och lite senare:
”Lajla Rosvall: Kvinnor är utsatta mer än män, tyvärr.
Karl Svensson: Speciellt utsatta av män från en annan religion.”

Min artikel handlar alltså om ett fruktansvärt ubåtsdrama i Danmark, med en svensk kvinna och dansk man som huvudpersoner. Mina känslor är sorg, förtvivlan och ilska. Flera av kommentarerna på Facebook är av annan kaliber. Hat. Rasism. Hånfullhet.

Det här är inget nytt, sannerligen inte. Det har i många års tid varit ett växande problem, och hur dessa mörka lögner ska hindras eller begränsas har diskuterats på alla nivåer. Klart är: något måste göras.

För två år sedan lyssnade jag på en debatt under Bokmässan om det flödande hatet på internet. Bör det kontrolleras hårdare eller kanske till och med förbjudas? Bör det bestraffas? Vilken betydelse får det för samhället och dess klimat? Synen hos panelen var mörk, där bland annat författarna Göran Rosenberg berättade om hur hans upptäckt av det näthat som cirkulerade kring honom personligen hade först gjort honom förvånad, därefter oerhört ledsen och rädd. Han var en av dem som ville se någon form av förändringar för att minska dessa rena lögner, detta hat och hot i en öppen offentlig miljö.

Jag håller med. Facebook rymmer en mängd positiva element, med allt från information till en givande och livfull debatt. Men detta skyms ofta av allt mörker, som här har hittat ett forum där deras lögner lätt sprids och tar mark.

Om inte det amerikanska miljardföretaget tar den här klimatfrågan på betydligt större allvar, bör vi då som tidning, som står för demokratiska sunda värderingar, ens befinna oss i ett sådant rum? Jag blir alltmer tveksam.