Blogg

Lärdomar, kvicksand och ett boktips

Jag har fortfarande Bokmässans alla möten, föredrag och samtal kvar i bakhuvudet. Tänkte sortera dem i skilda hjärnfack, för att plocka fram till ett par framtida krönikor. Som det där om hur rasismens språk påverkar det dagliga offentliga språket. För det gör det.

Eller det där om litteraturens kraft och kulturens enorma betydelse i länder där det åter blir svårare villkor för det fria tänkandet. Med mig från det oerhört intressanta samtalet bär jag bland annat en berättelse om en rumänsk konstnär/poet som sysslar med en egen form av personlig väggjournalistik, där tidens händelser kommenteras på en cirka 50 meter lång vägg.

Jag tänker också på Arundhati Roys resonemang om att både vilja och våga gå sin egen väg när alla andra förväntade sig att hon skulle fortsätta vandra på den röda succémattan efter sin prisade debut ”De små tingens gud”. Vilken inspirerande mänska!

Efter att ha jobbat färdigt med min artikel och kultursidorna i fredags gick jag ner på mässgolvet. Klockan var tjugo i sju och det var mycket lugnare än tidigare under dagen. Fortfarande pågick flera programpunkter, som direktsändningen av P1:s Lantzkampen (inte min favorit), en serierutornas stafett och flera föredrag. Jag satte mig och lyssnade på en stressforskare som visade att stress är normalt – i korta perioder! Han pekade också på vikten av att prioritera det vi tycker om att göra och att hitta en fungerande balans mellan relationer, fritid och jobb.

Men det jag främst bär med mig är hans beskrivning om vad jag bör göra om jag fastnar i kvicksand. De flesta gör helt fel, får panik och gör allt för att snabbt komma loss. Resultatet? De sjunker allt djupare ner i eländet. Så. Istället bör vi sjunka lugnt bakåt och omfamna hela leran, se den, känna den, bli en del av den… Och sedan lugnt försöka ta sig därifrån.

Det kan gälla allt från personliga problem till större konflikter och kriser. Se dem, förstå dem och argumentera lugnt och sakligt för att så smått ta sig upp och gå vidare. Inte lätt, men det går.

Är det så vi ska bemöta rasism, våld och intolerans? Med lugn och saklighet, med mod och medvetenhet?

Jag tror det. Och sedan rekommenderar jag en aktuell skrift som läsning där i leran: Timothy Snyders ”Om tyranni”. Den rymmer 20 lärdomar från det förra seklet, så att vi undviker misstag som att rösta fram en ny Trump och känner igen de mörka tecknen när hatarna och hotarna är nära att ta över.